Jangan Bersedih Wahai Sahabatku  

Sunday, April 26, 2009

“Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita..”
(Surah At-taubah, ayat 40)

Emmm...9 Mei ni sahabatsejati akan pulang menemui ayahanda dan bonda yang tercinta setelah sekian lama tak balik kampung. Macam-macam perasaan ada sekarang ni yang hinggap kat kepala,hati dan jiwa..gembira ada, sedih pun ada. Gembira sebab dapat jumpa family tp sedih plak bila nak tinggalkan perjuangan dan sahabat-sahabat yang sentiasa bertungkus-lumus berjihad di bumi indah Sabah...rasa nak stay kat Sabah jer untuk berbakti pada saudara-saudara satu akidah di Sabah..tapi itu semua dalam perancangan Allah swt...dah jelas dah Allah bagitau jgn bersedih kerana Allah sentiasa bersama dengan kita..kalau ada yg bersedih tu, jgn bersedih ye...ni ada sedikit perkongsian tuk sama-sama kita teliti, hayati dan insyaAllah boleh membawa sesuatu yang bererti buat diri..

Kesedihan itu hanya akan memadamkan api motivasi, membunuh semangat dan membekukan jiwa. Dan kesedihan itu ibarat demam yang membuat tubuh menjadi lemas dan tak berdaya. Mengapa berlaku sedemikian? Kerana kesedihan hanya memiliki daya yang menghentikan dan bukan menggerakkan. Rahsia untuk menghidari itu semua adalah dengan menanamkan prinsip bahawa kesedihan adalah sesuatu yang boleh ditangani, bukan sesuatu yang tidak boleh dikawal hingga kita harus menyerah kepadanya. Kesedihan juga sama sekali tidak mendatangkan manfaat bagi hati, bahkan ia merupakan sesuatu yang amat disenangi syaitan. Oleh itu, syaitan selalu berusaha agar seseorang hamba itu bersedih utk menghentikan setiap aktiviti dan niat baiknya.
Bukan dicari-cari

Kesedihan itu bukanlah sesuatu yang dicari-cari dan bukan pula sesuatu yang kita semua harapkan, bahkan ia tidak mendatangkan sebarang manfaat. Oleh itu, Rasulullah s.a.w. sentiasa memohon perlindungan dari Allah agar dijauhkan dari kesedihan. Baginda selalu berdoa seperti berikut :

“Allahumma inni auzubika minal hammi wal hazan..”;
maksudnya: “ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari kecemasan dan kesedihan..”

Kesedihan boleh mengotori kehidupan dan juga merupakan suntikan beracun yang berbisa bagi jiwa yg membolehkan mengakibatkan kelesuan, keluhan, dan kebingungan. Kesedihan juga boleh membawa kepada kemurungan yg menggelapkan hati dan akan membuat keseluruhan keindahan menjadi layu. Dengan kesedihan, keadaan yang baik berubah menjadi buruk dan kehidupan yang menggembirakan menjadi mati kerana kesedihan pada akhirnya akan menumbuhkan sifat pesimis dan penyesalan. Namun begitu, pada tahap tertentu kesedihan memang tidak dapat dihindari dan ia pasti akan dilalui oleh seseorang. Oleh itu, disebutkan bahawa para ahli syurga ketika memasuki syurga akan berkata ; “..alhamdulillahhillazi azhab annal hazan..” ( Surah Fathir, ayat 34 ) “segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan dukacita kami..” Ini menunjukkan bahawa mereka semua pernah mengalami kesedihan ketika hidup di dunia dulu.

Kesedihan Mendatangkan Pahala

Berbagai musibah lain juga turut menimpa mereka tanpa ada pilihan bagi mereka untuk menolak atau menerimanya. Apabila kesedihan itu datang, tidak ada kemampuan bagi jiwa untuk menghindarnya, maka kesedihan itu justeru akan mendatangkan pahala. Ini kerana kesedihan merupakan sebahagian daripada musibah atau cubaan. Oleh itu, ketika seorang hamba ditimpa kesedihan hendaklah ia sentiasa cuba melawannnya dengan doa dan cara-cara lain yang dapat mengusir kesedihan tersebut.

InsyaAllah moga-moga sedikit peringatan membawa perubahan buat diri dan juga sahabat-sahabat..kalau ada salah dan silap sahabatsejati mohon kemaafan dan halalkan segala makan dan minum ye...kalau sahabatsejati masih belum menjelaskan hutang (dlm bentuk duit,peralatan dsbnya) sape-sape harap dapat maklumkan segera ye..biasalah manusia memang sifatnya pelupa!


AddThis Social Bookmark Button


3 comments: to “ Jangan Bersedih Wahai Sahabatku

 

Design by Amanda @ Blogger Buster